Saariston ruokamatkailun kruununjalokivet

Parainen & Kemiönsaari

 

Kesäinen saaristo kutsuu ruokaseikkailuun. Perinteiset kala-annokset, savukala ja sillit pitävät edelleen pintansa, mutta rinnalle on noussut uusia makuja yhdisteleviä huippuravintoloita, innovatiivisia ja tredikkäitä kesäravinloita perinteisen kalakeiton rinnalle sekä upeita elämyskohteita, joissa ruuan laatuun ja alkuperään on panostettu poikkeuksellisella tavalla.

Tervetuloa mukaan makumatkalle Paraisten ja Kemiönsaaren saaristoon!

PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

Saariston aidoin kalakeitto löytyy Aspöön saaresta tarjoiltuna vanhassa venevajassa. Paikalla kannattaa olla lounasaikaan, mutta onneksi kaupasta saa myös savukalaa, mikäli herkullinen keitto on jo päässyt loppumaan.

ELÄMYKSIÄ ETSIMÄSSÄ

Kata kesäinen kalapöytä venevajan nurkalle ja nauti kauniiden puupintojen sekä valojen ja varjojen leikistä laineiden liplatellessa.

Högsåran saarella kannattaa piipahtaa Rumpan Barin terassilla nauttimassa myös virvokkeista sekä venevajan lähes välimerellisestä tunnelmasta.

KAUPAN KAUTTA RETKELLE

Kesän herkut päätyvät lautaselle myös saariston kauppojen laajojen valikoimien kautta. Tuoreen kalan lisäksi kannattaa myös kysellä paikallista luomulammasta ja poiketa pieniin tilapuoteihin ostoksille.

Nagu Distilleryn sekä Heisala Craftin virvokkeet saattavat päätyä myös tuliaislistalle.

SULJETUN SAAREN UUSI AIKA

Örö on ollut nosteessa jo useamman vuoden, mutta saaren monimuotoisuus ja joka vuosi uudistuva tarjonta kestää useammankin vierailun. Saaren vanhimmassa rakennuksessa tarjoiltava bistromenu on helposti lähestyttävä ja hampurilaisia ja fish&chipsejä tullaan nauttiman kauempaakin. 

Mikäli kaipaat jotain hiukan fiinimpää, niin kannattaa suunnata kohti saaren pääravintolaa. Ravintola 12” tarjoilee yhden saariston herkullisimmista lounasbuffista sekä iltaisin a la carte -menulta Kemiönsaaren alueen tuottajien kanssa yhdessä suunniteltuja annoksia.

PUUTARHAUNELMIA

Farmor’s Cafe Högsårassa on yksi kesän pyhiinvaelluskohteista ja kiireisenä aikana koko ravintolan pihamaa on täynnä kesästä nauttivia vieraita. Uudet innovaatiot sekä puutarhapitsamenu takaavat kuitenkin sujuvuuden ja ruuhkaa ei juuri pääse syntymään.

Kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa, että myös jälkiruokakakut mahtuvat mukaan elämykseen.

ATELJÉ SAMI TALLBERG

Söderlångvikin ravintola sai uutta tuulta purjeisiinsa tänä keväänä, kun Sami Tallberg uudisti ravintolan menun, keittiön sekä itse ravintolatilan. Jo pelkästään ruuan takia kannattaa lähteä retkelle kauempaakin, mutta myös itse kartanoon tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa – etenkin vaihtuviin näyttelyihin.

ARTESAANITUOTTEIDEN AATELIA 

Saaristosta löytyy useampiakin artesaaniruuan SM-mitalisti. Kemiönsaaren Kullas Gårdin herkullinen ruusujuoma ’Rosensaft’ sekä Nauvon Vikbo Torpin makunystyröitä kutkuttavat punajuuri-, porkkana- ja omenaremmit ovat helmiä, joita et muualta löydä.

PIENI ON KAUNISTA

Källarvinden Cafe on todennäköisesti yksi Kemiönsaaren vähiten tunnetuin ravintola, mutta ehkä hyvä niin. Piskuiseen ravintolaan ei montaa pöytää mahdu, mutta kerran täällä käytyäsi, tulet palaamaan todennäköisesti joka kesä – ja tiedät tehdä varauksen ajoissa.

Pieni idyllinen kellarin vintti, joka muistuttaa hiukan korotettua puutarhavajaa, muutama pöytä ja huippuravintoloiden tasoa vastaava viinikellari vievät takuuvarmasti sydämesi mukanaan. Puhumattakaan ihastuttavasta omistajapariskunnasta, jotka pitävät huolen pienimmästäkin yksityiskohdasta. 

SAARISTON KYLÄIDYLLIÄ

Rosala-Hiittinen saariparivaljakko on monipuolinen käyntikohde, josta löydät Viikinkikeskuksen herkullisen kalakeiton lisäksi ihastuttavia pikkuravintoloita sekä paikallisia artesaanituotteita tuliaisiksi.

Rousal Bryggerin kalifornialaistunnelma hiekkarantoineen tempaa mukaansa nauttimaan kuuden oluen maistelumenuun sekä smokeryn koko listan. 

Hiittisten kylän Backom Cafe on lounasaikaan koko kylän kohtaamispaikka. Ruoka on rehtiä ja rehellistä ilman turhia kikkailuja ja paikan emäntä Monica valloittava persoona.

 Holmström Lanthandelista saat kaikki Kemiönsaaren tuottajien upeat kasvikset.

 

VAIHTUVAT KEITTIÖMESTARIT 

Hotel Hyppeisin erikoisuutena on kesäaikaan viikottain vaihtuva menu – ja vaihtuvat keittiömestarit. Elämys on joka kerta uusi ja puutarhan lumoava kauneus vie mennessään. Tänne kannattaa tulla usemmaksikin päiväksi ja jatkaa Saariston rengastietä vasta sykkeen laskettua.

MICHELIN-TASON ELÄMYS

Jos rakkauden ruokaan voi tuntea makuina, väreinä ja annoksien kauneutena, niin täällä se on mahdollista. Hotel Nestor & Restaurant Back Pocket keskellä Korppoon saarta on keittiömestari William Hellgrenin käsialaa ja intohimo ja kunnioitus ruokaan näkyy ja maistuu.

Perinteinen maatalo keskellä peltoja ei välttämättä vielä herätä suuria tunteita, mutta annoksien saapuessa maisteltaviksi tiedät saapuneesi kulinaariseen taivaaseen.

Jos kesällä on mahdollista matkata vain yhdelle saarelle, niin lähde Korppooseen. Muuta ei ihminen kaipaa.

PHOTOCREDITS AND CO-OPERATION PARTNERS

Photocredits: Jaska Poikonen @jaskapoikonenworks
Styling and support photographer: Marika Goman / NLUX
Customer:  Visit Finland